DZIEŃ OTWARTY W KRZYWYM KOLE

20 Kwietnia był dla nas dniem szczególnym - tego dnia otworzyliśmy szeroko swe podwoje, aby wszyscy, którzy mają na to chęc, mogli zajrzeć do środka i uczestniczyć w życiu naszej placówki. Dla gości przygotowaliśmy niezliczone mnóstwo atrakcji. Już na wejściu goście podziwiać mogli bogatą wystawę zdjęć obrazujących codzienność i odświętność w naszej placówce :)A potem... potem się zaczęło! Na początek urządziliśmy w każdej pracowni warsztaty, tak aby goszczące u nas dzieci mogły nabyć te same umiejętności, które my posiadamy. Dzieciaki ze szkół podstawowych w Suchym Dębie i Grabinach Zameczku poznały więc trudną sztukę robienia witraży, lepiły w glinie. , szlifowały i malowały drewniane ozdobne koty, anioły i kwiaty, własnoręcznie wykonywały oryginalną biżuterię i przyrządzały pyszne potrawy. Ponieważ wszystkie wykonane przez siebie dzieła mogły zabrać do domu, pracowały niezwykle starannie i z zapałem. Wyjątkiem była kuchnia dydaktyczna, która swoje dzieła zjadła :) - oczywiście dzieląc się sprawiedliwie ze wszystkimi! Degustacja potraw naszej kuchni dydaktycznej była zresztą jedną z przyjemniejszych atrakcji. W międzyczasie dojechali do nas uczniowie ZGimnazjum, po czym zebraliśmy się wszyscy w największej z sal, aby rozstrzygnąć zorganizowany przez Centrum konkurs plastyczny i wręczyć liczne i zasłużone nagrody. A potem - odbył się nieprawdopodobny pokaz iluzji! Pan magik brał do pomocy licznych asystentów, którzy do dzis nie mogą rozgryźć - jak On to zrobił?? Zmęcznone dzieciaki z podstawówek odjechały do domów, uprzednio wyściskawszy wszystkich :) A my z gimnazjalistami udaliśmy sie na pokaz multimedialny filmów z życia placówki. Dołączyli do nas pan Wójt Gminy Suchy Dąb, pan Sławomir Kazimierski oraz dyrektor Caritas Gdańsk - ks. Janusz Steć. Bardzo byliśmy dumni z obecności tak dostojnych gośći :). Po pokazie wszyscy zgłodnieli, więc gimnazjaliści udali się na małą przekąskę, a potem - na warsztaty ćwiczeń logometrycznych zorganizowanych przez panią logopedkę - Karinę Szyszko. Przez cały Dzien Otwarty trwały też otwarte konsultacje z psychologiem - Karoliną Szturo, która udzielała fachowych porad rodzicom i ich pociechom. Dzień był wesoły i bogaty we wrażenia. Goście wyszli obdarowani i zadowoleni, a my, choć zmęczeni - odczuwaliśmy wielką dumę i satysfakcję, że mogliśmy podzielić się ze światem naszą pracą i pokazać, jak wspaniale jest w naszym Centrum :)