Dzień Otwarty w Centrum Pomocowym Caritas im. Św. Ojca Pio

Dzień 13 kwietnia w Centrum Pomocowym Caritas im. Św. Ojca Pio w Gdyni był dniem otwartym. Działo się to w ramach Obchodów XX-lecia Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Myśl przewodnia spotkania brzmiała „Niepełnoprawność obok nas – codzienne wyzwania, wspólne przeszkody, skuteczne remedia”.  W myśl tego hasła chcieliśmy pokazać codzienną pracę w placówce oraz różne formy pomocy, jakie oferujemy podopiecznym.

Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą, celebrowaną przez Dyrektora Caritas Archidiecezji Gdańskiej, ks. Janusza Stecia oraz kapelana Centrum, ks. Stanisława Bigusa.
W dalszej części obchodów, szanowni goście oraz odwiedzający mogli zapoznać się z zakresem działań na rzecz osób chorych i niepełnosprawnych realizowanych w poszczególnych pionach naszej placówki poprzez udział w warsztatach: „ Pielęgnacja i opieka dorosłych osób niepełnosprawnych w warunkach domowych” prezentowany przez  pielęgniarki Zakładu Opiekuńczo – Leczniczego; „Kręgosłup – ćwiczenia przeciwbólowe dla każdego” – pokaz przygotowany przez fizjoterapeutów Oddziału Rehabilitacji Ogólnoustrojowej i Ambulatorium oraz warsztat rękodzieła przygotowany przez instruktorów Warsztatu Terapii Zajęciowej, gdzie każdy mógł sam wyrzeźbić coś z gliny lub uszyć ze skóry.

Odwiedzający mogli skosztować pysznego, domowego ciasta, napić się kawy lub herbaty, porozmawiać z pracownikami, przyjrzeć się zajęciom prowadzonym na poszczególnych działach.

Dodatkowo zorganizowano wystawę prac malarskich, wykonanych przez uczestników WTZ oraz pokaz multimedialny zdjęć dokumentujących życie naszego Centrum. W związku z trwającą żałobą narodową i tragedią w Smoleńsku pamięć poległych w katastrofie lotniczej uczczono minutą ciszy.

Dzień Otwarty w  Centrum Pomocowym przyczynił się do przybliżenia spektrum działań Caritas Archidiecezji Gdańskiej oraz ukazał naszą placówkę jako miejsce, gdzie każdy potrzebujący może otrzymać specjalistyczną pomoc.