Dzień Godności Osób Niepełnosprawnych w Trąbkach Wielkich.

„Życie pojedynczego człowieka znaczy coś tylko wtedy, jeśli dzięki niemu życie każdej żywej istoty staje się bardziej godne i piękne. Życie stanowi świętość, to znaczy jest wartością nadrzędną, której wszelkie inne wartości są podporządkowane.”

Albert Einstein

Godnie żyć, to cieszyć się wszystkim co nas otacza, rozumieć bodźce, które pochodzą z zewnątrz, funkcjonować w społeczeństwie na równych prawach. Jak co roku Mieszkańcy Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II,  biorą udział w festynie integracyjnym organizowanym na placu parafialnym przy kościele p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Trąbkach Wielkich. Ta wspaniała inicjatywa zrzesza całe grono osób zaangażowanych w pomoc ludziom niepełnosprawnym. W czasach, kiedy z trudem przebija się wrażliwość- rodziny, przyjaciele, pracownicy, zwykli ludzie- w swej niezwykłości, łamią bariery wstydu, uczą pokory wobec słabszych i potrzebujących. A pokora uwalnia pokłady miłości, a miłość daje siły do odpychania ataków na odmienność. Wystarczy zrozumieć inność…to takie proste.