Uśmiech dla wszystkich Kobiet

Tajemnicą jesteś,

Z księgi czarów - zbiegłą,

Mgłą zaklętą, którą nieliczni tylko przejdą.

Kobieto - puchu marny,

A nie do zdobycia.

Kobieto - ile w tym słowie

- piękna, miłości i życia.

Większość przyznaje, że takie święto powinno być codziennie, bo jeden dzień to zdecydowanie za mało. Mowa tu oczywiście o Dniu Kobiet, który spędziliśmy zgodnie z tradycją -8 marca w Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II w Gdańsku.

Dla przybyłych Pań, w tym uczestniczek projektu „Kierunek: samodzielność” współfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, przygotowaliśmy słodki poczęstunek, a każda otrzymała uroczy prezent w postaci ręcznie wykonanego kwiatka. Zadbaliśmy również o część rozrywkową, na gitarze zagrał Nam Nowicjusz Rafał, my zaś dołączyliśmy do niego śpiewając piosenki, znane wszystkim pokoleniom,jak choćby „Szła dzieweczka do laseczka” czy „Płonie ognisko w lesie” itd.

Kolejną niespodziankę sprawił nam Nowicjusz Andrzej, opowiadając o swojej misji do Peru, w którą wyruszył właśnie 8 marca! Mieliśmy okazjęprzekonać się,że jest to miejsce do którego każdy turysta powinien się wybrać. Peru jest jednym z nielicznych miejsc na świecie, które ma w sobie niesamowity czar oraz urzekającą magię, która uwiedzie każdego. Oprócz niesamowitych zabytków, jakie fascynują historyków i miłośników legend na całym świecie, posiada również niezwykle interesującą, odmienną florę i faunę.

A wszystko po to, byśmy poczuły się w tym dniu wyjątkowo!

Tekst: Marlena Niesiołowska-Pisarczyk

Zdjęcia: Monika Szczukiewicz