Archidiecezjalne obchody 26 Światowego Dnia Chorego

W niedzielne południe, o godz. 13.00 rozpoczęła się w kościele pw. św. Urszuli Ledóchowskiej w Gdańsku Chełmie Msza św. z okazji XXVI międzynarodowego Dnia Chorych. Uroczystości tej przewodniczył metropolita gdański, ks. Abp Sławoj Laszek Głódź.

W sposób szczególny w nabożeństwie uczestniczyły osoby chore, które mogły otrzymać Sakrament Namaszczenia Chorych.

„W namaszczeniu chorych Chrystus przychodzi, by spotkać się z nami w chwili cierpienia i słabości. Cierpienie przyjęte i przeżywane w duchu wiary, w łączności z Chrystusem, jako udział w Jego zbawczej męce, nie prowadzi do śmierci, lecz do pełniejszego życia, a ostatecznie do zmartwychwstania.(…) Ale namaszczenie nie jest sakramentem zarezerwowanym dla umierających. Kościół udziela go także, aby umocnić do dalszego życia jeszcze tu, na ziemi. Choroba, niepełnosprawność, kalectwo, starość, konieczność operacji czy poważnej terapii to okazje, by zaprosić Boga i przyjąć Jego łaskę w obliczu własnej bezsilności. Odkrycie obecności i bliskości Chrystusa w cierpieniu pomaga zrozumieć i zaakceptować jego sens, przyjąć wobec niego postawę, która ułatwi przeżycie tych trudnych chwil w pokoju ducha i w ufności do Boga.” (https://www.deon.pl)

Zdjęcia: http://gdansk.gosc.pl/doc/4503520.Dialog-milosci-milosiernej, http://gdansk.gosc.pl/gal/spis/4503522.Swiatowy-Dzien-Chorego-2018.