Siła Dobroci. Pierwsze z czterech spotkań za nami.

We wtorek 23 stycznia odbyło się pierwsze z cyklu spotkań, których celem jest pokazanie, jakie działania na co dzień realizuje Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

- "Siła Dobroci" to projekt, który w naszych głowach zrodził się już dawno. Poprzez cykliczne spotkania chcemy pokazać kulisy pracy w Caritas - mówi Marta Szulc, sekretarz zarządu gdańskiej Caritas.

Głównymi bohaterami spotkania, które odbyło się Olivia Business Centre w Gdańsku, byli seniorzy. - Życie po 60-tce wcale nie musi być nudne i samotne. Coraz więcej starszych osób dostrzega dla siebie nowe perspektywy i zamiast biernie siedzieć w domu, woli realizować własne pasje i aktywnie spędzać czas - podkreśla M. Szulc.

- Nie możemy zapominać, że seniorzy mają olbrzymie doświadczenie i chęć by się nim dzielić z otoczeniem i czynnie uczestniczyć w życiu publicznym. Dlatego staramy się stwarzać im jak najwięcej takich możliwości, a tym samym przełamywać stereotypy - dodaje M. Szulc.

Gościem specjalnym był Marek Demczuk - fotoreporter i operator, który opowiedział o swoich doświadczeniach we współpracy z Caritas. Następnie uczestnicy mogli włączyć się w zajęcia, które cyklicznie odbywają się w placówkach gdańskiej Caritas, gdzie spotykają się seniorzy.

Nie zabrakło również części artystycznej. Jasełka, w wykonaniu seniorów z Domu Dziennego Pobytu z Centrum Caritas im. św. Siostry Faustyny w Rumi zostały nagrodzone gromkimi brawami. Na koniec na uczestników czekał słodki poczęstunek oraz wspólne rozmowy przy herbacie i dźwiękach gitary. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa fotograficzna pt. "Seniorzy Caritas".

- Współpracując ze środowiskiem osób skupionych wokół Caritas na Pomorzu, chcemy pokazać, że warto być aktywnym i wrażliwym w różnych wymiarach życia społecznego. Mamy nadzieje, że spotkania z seniorami czy kolejne, o talentach i wartości płynącej z bycia wolontariuszem, pozwolą poznać się bliżej i przyczynią do większej świadomości wagi spraw związanych z potrzebą bycia blisko ludzkich spraw. Jako partner spotkań zapraszamy wszystkich, którzy chcą zobaczyć, jak organizacje, takie jak Caritas, na co dzień włączają się w pomoc ludziom - mówi Monika Bogdanowicz z Olivia Business Centre.

W całym cyklu planowane są w sumie cztery spotkania. - Zapraszamy na wszystkie. Opowiemy o naszych podopiecznych z niepełnosprawnością, zdradzimy co dzieje się w naszych świetlicach dla dzieci oraz opowiemy, kim jest wolontariusz - dodaje M. Szulc.

Justyna Liptak, Gość Niedzielny.

Więcej o nowym projekcie Caritas w 5. numerze "Gościa Gdańskiego" na 4 lutego.

(http://gdansk.gosc.pl/doc/4470651.Sila-dobroci-Caritas)

Galeria p. Justyny z GN:  http://gdansk.gosc.pl/gal/pokaz/4470653.Sila-dobroci-Caritas/9#gt

Serdecznie dziękujemy za ogromną życzliwość i pomoc w zorganizowaniu spotkania pracownikom z Oliwia Biznes Center. To wielka przyjemność pracować z profesjonalistami. M.Sz.