Kucharze z Przyjaźni

Dzieci ze świetlicy w Przyjaźni październik rozpoczęły od zadań wynikających z programu Świetlicowej Kuźni Talentów, który zakłada poznanie zawodu kucharza.

Na początku tygodnia dzieci z młodszej grupy przygotowywały gofry, które bardzo im smakowały. Największą popularnością cieszyły się gofry z bitą śmietaną i dżemem.

Nie zapominając również o programie „Żółty Talerz”, czyli o programie zwracającym szczególną uwagę na przygotowywanie zdrowych posiłków, dzieci i młodzież samodzielnie przygotowały dla siebie owocowe jogurty. Bazą był jogurt naturalny, który dzieci mogły wzbogacić o dostarczone owoce (m.in. banan, winogrona, ananas, papaja, kiwi) i musli. Większość podopiecznych przyznała, że nigdy samodzielnie nie robiła owocowego jogurtu
i będzie wykorzystywała tą wiedzę w domu.

Warto organizować takie praktyczne zajęcia, które nie tylko wzbogacają wiedzę uczestników świetlicy, ale również wdrażają do kontynuowania zdrowych nawyków żywieniowych w swoich domach.