Dzień Skupienia pracowników Caritas Archidiecezji Gdańskiej odbył się w towarzystwie św. Brata Alberta

Tegoroczny Dzień Skupienia dla pracowników Caritas Archidiecezji Gdańskiej był wyjątkowy, gdyż towarzyszył nam sam św. Brat Albert pod postacią relikwii, patron Gdańskiej Caritas.

Już od godz. 9.00 w kościele parafialnym pw. Najświętszej Marii Panny Królowej Różańca Świętego w Gdańsku Przymorzu prócz zgiełku związanego z rozpoczęciem uroczystości czuć było zapach świeżego pieczywa. Każdy z uczestników przyniósł ze sobą bochen chleba, nie rzadko własnoręcznie upieczony. Po co?  By po dniu zadumy, modlitwy, wziąć kawałek i podzielić się nim z … sąsiadem, bratem, synem, mężem czy żoną. Osobą, która w najbliższym otoczeniu być może czeka na Nasze przebaczenie, obecność, dobre słowo.

Dzięki młodzieżowej wspólnocie „Boża Husaria” mieliśmy okazję zobaczyć przedstawienie opowiadające o życiu św. Brata Alberta. Już wiemy, że „obraz poczeka – a biedny człowiek nie”.

Ks. dr Łukasz Białk przygotował specjalnie dla nas konferencje. Po czuwaniu, Mszy św. i uczczeniu relikwii zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcie. Na zakończenie spotkania był pyszny bigos i znakomite ciasta. Była to uczta i dla Ducha i dla ciała.

Serdecznie dziękuję wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tego dnia i Wam – którzy znaleźliście czas, by spędzić go przede wszystkim z Bogiem. „Powinno się być dobrym jak chleb, powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny.” Św. Brat Albert