„Youth Summit” to międzynarodowe spotkanie młodzieży w Sopocie, które już trwa.

W dniach 18 – 22 września w Sopocie odbywa się międzynarodowe spotkanie młodzieży szkól drugiej szansy (second chance schools) i nauczycieli. W wydarzeniu bierze udział 53 uczniów wraz z 17 wychowawcami.

Spoza Polski do Sopotu przyjechało 45 uczniów z 8 szkól – Malmo, Tyreso, Norrkoping (Szwecja), Kopenhaga (Dania), Matosinhos (Portugalia), Bonn, Monchengladbach (Niemcy), Chambery (Francja). Towarzyszą im nauczyciele, dyrektorzy placówek. Wszystkie szkoły należą do Europejskiego Stowarzyszenia Miast na rzecz Edukacji Drugiej Szansy, które wspiera finansowo spotkanie.

Młodzieży uczestniczy w różnego rodzaju aktywnościach – warsztatach artystycznych, sportowych, grach miejskich, spotkaniach integracyjnych. Uroczystość inauguracyjna odbyła się w auli II LO w Sopocie, podsumowanie i zakończenie  zaplanowane zostało – na Sopockim Grodzisku.

Celem spotkania jest zwiększenie integracji młodych osób, kreowanie postaw służących aktywności, samodzielność, tolerancji i demokracji.

Młodzi ludzie to osoby, które wypadły z systemu edukacji formalnej – nie posiadają przygotowania zawodowego, które pomogłoby im w uzyskaniu samodzielności. Mają niskie kompetencję społeczne i osobiste. Są wśród nich także imigranci, którzy potrzebują szczególnej pomocy i wsparcia.

W ramach spotkania odbędzie się szkolenie nauczycieli, które dotyczyć będzie kreatywnych metod nauczania, wykorzystaniu nowoczesnych nośników informacji. Szkolenie poprowadzi psycholog, nauczyciel – Przemysław Staroń.

Ponadto w Sopocie odbędzie się spotkanie Zarządu oraz przedstawicieli członków Europejskiego Stowarzyszenia Miast na Rzecz Szkól Drugiej Szansy, którego miasto Sopot jest członkiem (jedyne miasto w Polsce).

Organizatorem spotkania jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej we współpracy z Urzędem Miasta Sopotu.

Tu obejrzysz ceremonią zakończenia.