XXVI Forum ekonomiczne w Krynicy z udziałem gdańskiej Caritas.

Stop marnowaniu żywności! Niepotrzebny odpad, czy szansa biznesowa? z tak zadanym pytaniem rozpoczęła się debata, której celem było przybliżenie problemu za równo marnowania żywności jak i pokazanie możliwości radzenia sobie z tym problemem w Polsce.

W UE rocznie marnowanych jest około 88 mln ton żywności – około 20 proc. całej wyprodukowanej żywności. Koszty z tym związane szacuje się na 143 mld euro. W Polsce jest to około 9 mln ton, co w przybliżeniu daje koszty w wysokości około 60 mln złotych. Powyższe dane sytuują Polskę na piątej  pozycji wśród państw marnujących najwięcej żywności w Unii Europejskiej.  Jak rozwiązać ten problem? Co mogą zrobić poszczególni uczestnicy rynku w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności? Co może zrobić każdy z nas?

ks Janusz Steć, Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej przedstawił program realizowany
w obrębie  Archidiecezji Gdańskiej "Spiżarnia Caritas", który z powodzeniem pokazuje  jak można ograniczyć marnowanie żywności a jednocześnie wesprzeć tych, którym tej żywności brakuje.

Moderatorem był :Bogusław Chrabota – Redaktor Naczelny, Rzeczpospolita

Paneliści:

• Jacek Bogucki - Sekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Wiesław Ciuruś – Dyrektor Operacyjny Jeronimo Martins Polska
  • Michel Moran - Restaurator, szef kuchni Bistro de Paris
  • Irena Pichola - Lider Sustainability Consulting Central Europe, Deloitte
  • Vladimir Rakhmanin  - Zastępca Dyrektora Generalnego i Przedstawiciel Regionalny, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa
  • Artur Rytel – Prezes, Green Factory
  • ks. Janusz Steć – Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej

Nagranie z debaty mozna obejrzeć tutaj :