OGÓLNOPOLSKI ZJAZD MŁODYCH WOLONTARIUSZY CARITAS

W ostatni weekend w Łodzi gościli wolontariusze Caritas z całej Polski. W wydarzeniu wzięło udział ok. 1,5 tysiąca młodych ludzi ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Z naszej archidiecezji w sobotni poranek również wyruszył autokar, a na jego pokładzie wolontariusze SKC i Centrum Wolontariatu z Księdzem Piotrem na czele. Motywem przewodnim spotkania było hasło "Światło - Follot It". Były to dwa dni modlitwy, radości i integracji. Uczestnicy mogli poznać bliżej postać świętej Siostry Faustyny podczas gry terenowej  przygotowanej przez łódzką Caritas we współpracy z harcerzami. Nasza ekipa z Centrum Wolontariatu okazała się nawet najlepsza w swojej kategorii wiekowej.

Poniżej zamiesczamy krótką relację ze spotkania przygotowaną przez wolontariuszy SKC z Gimnazjumn nr 8 w Gdańsku:

"Ten słoneczny piękny weekend bogaty był w różne wydarzenia. Podczas gry terenowej trwającej 4 godziny dowiedzieliśmy się o najważniejszych decyzjach św. Faustyny, przy czym, mogliśmy podziwiać zabytki miasta Łodzi.

Cudowne spotkanie młodzieży prowadzone przez grupę „Mocni w duchu” oprócz radosnego śpiewu i tańca wzbudził w nas refleksję nad własną wiarę i życiem.

Przekonani o wartości pracy wolontariuszy powróciliśmy do domu."

BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ORGANZIATOROM ZJAZDU - CZYLI PRACOWNIKOM I WOLONTARIUSZOM CARITAS ARCHIDECEZJI ŁÓDZKIEJ! "OSKAR" dla Was za organizację :)