Świetlica Dobra - Piąty dzień kolonii - Góra Chrobrego, ognisko i rajd z pochodniami

Dzisiaj wyruszyliśmy na Górę Chrobrego, a właściwie Górę Parkową. Po drodze Pan przewodnik opowiedział nam trochę o historii Głuchołaz. Ciek...awe były opowieści o wydobywaniu zlota: o sztolniach, źródełku Żegnajce. Wiemy już także dlaczego zaczęto produkować papier w Głuchołazach zamiast wydobywania złota, dlaczego nie należy budzić nietoperzy kiedy zapadają w głęboki sen, dlaczego w lasach tyle kornikòw i dlaczego różne gatunki drzew powinny rosnąć obok siebie. Poznaliśmy też krótka historie kapliczki znajdującej się na Górze i byliśmy w Parku Zdrojowym, w którym moczyliśmy nogi metoda "na bociana" (podobno to bardzo zdrowe). I choć na koniec złapał nas deszcz, to wróciliśmy bardzo zadowoleni. A wieczorem zamiast kolacji urządziliśmy sobie ognisko z kiełbaskami. Był i wuiz, którym ciocie postanowiły sprawdzić jak słuchaliśmy pana przewodnika podczas dzisiejszej wycieczki. Poszło nam bardzo dobrze, a zwycięska drużyna została nagrodzona pysznymi ciasteczkami. Ale i to nie byl koniec atrakcji. Tuż przed snem wyruszyliśmy na rajd z pochodniami po naszym ośrodku. Było ciekawie ale i troche strasznie.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Urząd Miasta Gdańsk.