"Świąteczna poduszka Caritas" - pomóż nam ją zrobić dla 350 samotnych, bezdomnych ...

Tym razem chcielibyśmy poprosić ludzi dobrej woli – a więc i Ciebie - o uszycie poszewki na poduszkę w rozmiarze 40 x 40 cm. Zamierzamy zebrać minimum 350 poszewek na poduszki (zwane potocznie Jaśkami). W 2013 poprosiliśmy o 350 ręcznie robionych na drutach szalików... otrzymaliśmy 1574 szaliki (z całej Polski) i... znów chcemy
się porwać z motyką na słońce ale wiemy, ze damy radę... pokazała nam to ta ogólnopolska akcją z szalikami. Poszewka ( własnoręcznie uszyta) + poduszka, stworzą prezent, który ładnie zapakowany, z dołączonymi życzeniami od osoby szyjącej przekażemy w Wigilię osobom bezdomnym, chorym, samotnym.

Dla nas, po całym dniu pracy, bieganiny, stresów, problemów możliwość położenia głowy na własnej poduszce jest stanem błogości ale także symbolem domu, ciepła, spokoju. To właśnie też chcemy podarować osobą, które nas odwiedzą w Wigilię. Fakt, że każda ta osoba dostanie nową, specjalnie z myślą o niej przygotowaną poduszkę ma dodatkowy, specjalny i przyjemny wymiar. Z taką akcją startujemy i do pomocy zapraszamy Ciebie! :)

Karolina Lewandowska

PS. mamy pierwszą poszewkę, uszyła ją Pani Dorota, opiekuna SKC z Gimnazjum nr 17
w Gdańsku.