Żółty talerz- milion posiłków dla dzieci.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

W jednej z naszych świetlic tak relacjonuje się to wydarzenie :

Od września w naszej Świetlicy rozpoczęliśmy realizację programu "Żółty Talerz". Jego elementem jest edukacja na temat zdrowego żywienia. My na zajęciach sprawdzaliśmy swoją wiedzę na ten temat. Jakie produkty możemy spożywać w nieograniczonej ilości, a jakich się wystrzegać? Czy to, co najbardziej lubimy jeść, jest dla nas zdrowe? Po tych zajęciach poznaliśmy odpowiedzi na te pytania i wiemy znacznie więcej na temat zdrowego żywienia. Będziemy dbać o to, by jeść smacznie i zdrowo!

A co o zdrowym odżywaniu myślą podopieczni?

"Dla mnie zdrowo się odżywiać to znaczy jeść dużo warzyw i owoców. Tak
jak mi każe mama" - Martyna, lat 9

"Zdrowe odżywianie jest ważne, bo pozwala nam się dobrze rozwijać i mieć
energię" - Julia, lat 11

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie
Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.