Oddział Wczesnego Wspomagania Rozwoju Dziecka

Wczesne Wspomaganie Rozwoju jest nową formą pomocy dla dziecka niepełnosprawnego w wieku 0-6 lat i jego najbliższego otoczenia. Zadaniem oddziału jest prowadzenie kompleksowej, skoordynowanej i ciągłej pomocy dziecku zagrożonemu niepełnosprawnością lub niepełnosprawnemu oraz jego rodzinie. Oddział dba o rozwój psychoruchowy i społeczny dziecka od chwili wykrycia niepełnosprawności do momentu podjęcia nauki w szkole. Praca z dzieckiem niepełnosprawnym obejmuje:

• terapię pedagogiczną
  • zajęcia stymulacyjne
  • program wielozmysłowej stymulacji obejmujący dotyk, wzrok, słuch i dotyk dziecka,  terapię psychologiczną
  • stymulacja rozwoju poznawczego i emocjonalnego dziecka w terapię logopedyczną
  • diagnoza i terapia zaburzeń mowy, stymulacja narządów artykulacyjnych, nauka werbalizacji oraz nauka wspomagających i alternatywnych sposobów komunikacji,  rehabilitację
  • program usprawniania dostosowany do indywidualnych potrzeb dziecka w oparciu o wskazania lekarzy specjalistów,  dogoterapia
  • wspomaganie rehabilitacji i terapii polegające na wykorzystaniu psów na zajęciach, podczas których zwierzęta są głównym czynnikiem stymulującym do aktywności i ćwiczeń,  hipoterapię
  • wspomaganie rozwoju polegające na wykorzystaniu koni w celach usprawniania fizycznego, psychicznego, edukacyjnego i motywującego.

•